Olimpia Satu Mare la 98 de ani de la înființare

De generații întregi, #Olimpia este un liant al comunității Sătmarului, un loc unde Sătmărenii vin cu drag, dar mai ales, Olimpia este un reper pentru Satu Mare. 
Astăzi, Olimpia Satu Mare împlinește 98 de ani de existență! La 5 Mai 1921, în Satu Mare, lua ființa Clubul Sportiv Olimpia, un club înființat din dorința unor tineri sătmareni, îndrumați de primarul orașului de la acea dată, Augustin Ferențiu. Proaspăt înființatul club își disputa meciurile pe Arena de pe Someș, localizată pe malul stâng al Someșului, undeva intre cele două poduri rutiere de astăzi. Încă din acei ani, meciurile cu echipe din Baia Mare precum CSB sau Phoenix erau considerate derby-uri, iar suporterii Olimpiei efectuau chiar și deplasări alături de echipă. Anii au trecut, vremurile s-au schimbat iar dupa cel de-al doilea război mondial, se reînființa structura sportivă dar cu un alt nume, Progresul. Era începutul comunismului în România, iar majoritatea cluburilor le-au fost schimbate numele. Până în anii 60, numele a mai fost schimbat de cateva ori, Someșul sau Sătmăreana fiind două dintre numele purtate de club.

1968 este anul în care se revine la numele Olimpia, iar performanțele sportive incep să apară clubul promovează in anii 70 de 2 ori în Divizia A, la Satu Mare stadionul se extinde, iar în sezonul 1977-1978, Olimpia joacă finala Cupei României, finală pierdută cu scorul de 3-1 în fața Universității Craiova. Urmează încă un sezon de Divizia A dupa care în anii 80 evoluează în Divizia B.

Odată cu anii 90, libertatea pare să dea aripi Olimpiei care reușește promavarea în primul eșalon în anul 1998 dar retrogradează sezonul următor. Noul mileniu prinde Olimpia în divizia B, cu o nouă tentativă eșuată de promovare în primul esalon, ocazia pierdută însă în fața echipei CFR Cluj. Lucrurile încep să meargă din ce în ce mai rău pentru Olimpia, retrogradează în Divizia C, iar în 2008 se desființează.

O tentativă de a reînvia clubul în 2010 pare să readucă Olimpia pe scena fotbalistică. În 2013 promoveaza in liga a II-a dar eșuează dezastruos în toamna anului 2017.

Prin voința suporterilor, #OLIMPIA a renăscut în 2018, prin noua structură sportiva OLIMPIA MCMXXI. Acum, clubul evoluează în liga a V-a fiind liderul seriei A, fiind favorită la promovare, având doar victorii pe linie.
Ceea ce a rămas neschimbat în toți acești 98 de ani a fost atasamentul Sătmărenilor față de Olimpia și culorile galben-albastre! Mai presus de palmares, de promovări și victorii, Olimpia se poate lăuda cu suporterii care indiferent de ligă au rămas fideli clubului.

Haideți să ducem mai departe tradiția Olimpiei!
#ÎmpreunăSuntemOlimpia

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.