Olimpia Satu Mare, 90 de ani de la înființare

În luna mai a anului 1921 (în acte apar două date, 5 și 8 mai) la Subcomitatul Regional Oradea al F.S.S.R. s-a prezentat o delegație sătmăreană care a solicitat afilierea proaspăt înființatei echipe Olimpia Satu Mare. Dintre numele fotbaliștilor legitimați cu acel prilej au ajuns până la noi următoarele: I.Mihalca, Gh. Åžuta, D.Pop, E. Gross, E. Nyul, S. Frank, C. Rațiu, V. Sabău, J. Winkller, A. Åžoranu, C. Hotyar, K. Kokenessi. După cinci ani Olimpia câștigă campionatul zonal și se califică în sferturile de finală ale campionatului național de fotbal, unde este eliminată de către multipla campioană Chinezul Timișoara. În 1934 Olimpia se califică în sferturile de finală ale primei ediții a Cupei României. În toamna aceluiași an se înființează divizia „B”, iar în seria a III-a participă și Olimpia C.F.R. Satu Mare. Peste doi ani, în urma reorganizării fotbalului românesc, Olimpia ajunge în divizia „A”, dar retrogradează imediat.
După al doilea război urmează o perioadă tulbure, marcată de fuziuni, reorganizări, scandaluri și participări în diviziile inferioare. Abia în 1974 Olimpia promovează în divizia „A”, unde un an mai târziu obține cea mai bună performanță a sa din perioada divizionară a campionatului național: locul IX. După o retrogradare și o altă promovare în divizia de elită, Olimpia ajunge în 1978 în finala Cupei României, unde este învinsă. După doi ani echipa revine în „B”, unde a fost printre fruntașele seriei transilvane până în 1993 când retrogradează în divizia „C” în urma unui scandal în urma căruia trebuia găsiți niște vinovați. Între timp juniorii Olimpiei au obținut un loc II și un loc III la finalele campionatelor naționale de fotbal în 1987 și respectiv 1986. Peste doi ani Olimpia revine în „B”, iar în 1998 promovează în „A”, dar retrogradează după numai un sezon. Urmează cîțiva ani cu evoluții bune în liga a 2-a iar în vara lui 2004 galben-albaștrii au fost la un pas de a reveni în Liga 1.
Din păcate din cauza unor probleme financiare, în 2008 Olimpia ajunge în Liga a 4-a. Să sperăm că la 90 de ani de la înființare, Olimpia să facă primul pas spre revenirea la normalitate și să promoveze în această vară în Liga a 3-a. Apoi putem spera la readucerea echipei fanion a județului în elita fotbalului românesc. Acolo unde de fapt îi e locul.

De-a lungul existenței sale Olimpia a purtat diverse nume, unele fiind utilizate, înainte sau după, și de alte echipe sătmărene (Someșul, C.F.R., Metalul).

Nume importante de fotbaliști care au purtat tricoul Olimpiei: Gavrilă Both (care a și antrenat echipa în mai multe rânduri ), Lajos Keizer, Zoltan Pataki, Daniel Prodan, Gabor Gerstenmajer, Zoltan Ritli, Mircea Bolba (prezent în lotul național de juniori care a obținut medaliile de bronz la mondialul din 1981), Zoltan Szenas, Radu Sergiu, Martin Tudor, Tibi Csik, Levente Zsolt Csik,Emilian Dolha, Florin Fabian, Paul Mihai, Ovidiu Suciu. Dintre antrenori, nu putem să nu-i menționăm pe Traian Ionescu, Emerich Jenei, Iosif Vigh și Gheorghe Staicu, Vasile Savaniu, Nicolae Marcu sau Jozsef Kiprich.

La mulți ani, OLI!
[Florin Mureșan/GNV]

Leave a Reply