Interviu Bogdan Andone

Seria interviurilor dedicate anului centenar continuă. În acest număr ne concentrăm atenția asupra perioadei moderne a fotbalului sătmărean și asupra omului care a reușit să obțină ultimele performanțe notabile ale echipei Olimpia Satu Mare. Antrenorul Bogdan Andone a venit la Olimpia în sezonul 2016- 2017, când clubul se afla într-o situație dificilă din punct de vedere financiar. A petrecut un an alături de galben-albaștri, un an în care a realizat rezultate deosebite la cârma echipei, terminând un tur de campionat pe locul 3 și având o serie de 11 meciuri fără înfrângere.

– Salut, Bogdan! Ne face mare plăcere să te avem alături de noi în anul centenar și ne bucurăm că onorezi invitația noastră de a răspunde unor întrebări despre perioada petrecută de tine la Satu Mare.

– Salut!  Mulțumesc și eu pentru invitație! Mă bucură faptul ca lumea apreciază munca făcută de mine la Olimpia.

– Înainte de toate, aș vrea să te felicit pentru ascensiunea din cariera de antrenor. Ne mândrim cu faptul că un antrenor care și-a început cariera de antrenor principal la Olimpia a ajuns la un nivel atât de ridicat. Ne poți spune care e secretul succesului și care sunt diferențele dintre fotbalul din prima divizie și divizia secundă?

– În primul rând aș vrea să vă mulțumesc frumos. Cheia succesului e simplă: muncă multă și perseverență. Trebuie să muncești să îi faci pe jucători să înțeleagă mesajul transmis și să îți acorde încredere. Diferența dintre cele două ligi e destul de mare din punct de vedere calitativ. Eu urmăresc și acum liga 2, sunt mulți jucători de calitate, dar se joacă mai mult pe forță și din cauza terenurilor slabe. Din punct de vedere organizatoric, sunt destul de multe probleme cu terenurile de antrenament în liga a 2-a. Pe timp de iarnă e greu să te antrenezi. Cu siguranță acest aspect face diferența între cele două divizii.

– Care este povestea din spatele omului Bogdan Andone?  Cum și unde ai făcut primii pași în fotbal și cum ai ajuns tocmai la Satu Mare ?

– De mic am cochetat cu fotbalul la Aiud, orașul în care m-am născut. Primii pași serioși i-am făcut la 13 ani când am plecat la Viitorul Hunedoara, iar de acolo, ușor am făcut pasul spre echipa de seniori Corvinul Hunedoara unde am debutat în Liga 1. După 5 ani am plecat la Sportul Studențesc și făcusem parte din echipa națională U18 care se calificase la Campionatul European din Marea Britanie. Pe urmă am jucat la Rapid București cu Mircea Lucescu antrenor, Oțelu Galați, Ferencvaros și Apollon. Cariera de antrenor am început-o ca secund a lui Marius Șumudică la Farul Constanța. Am avut o scurtă perioadă în Dubai după care am revenit în România la Chiajna și Astra unde am reușit să câștigăm campionatul. Am plecat de la Astra cu gândul de a începe cariera de antrenor principal. Când am fost sunat de președintele din vremea aceea am știut că Olimpia e un club de tradiție și am acceptat imediat să vin. Îmi pare foarte rău de situația în care a ajuns echipa acum.

– Aș vrea să-mi povestești cum a fost primul contact cu orașul Satu Mare? Știați unde veniți și ce vă așteaptă aici?

– Sincer nu știam prea multe, dar dorința de a face ceva și faptul că Olimpia era un club de tradiție, indiferent ca trecea printr-o perioadă delicată m-a făcut să vin aici. Dacă reușești să-ți impui filozofia și să convingi oamenii să creadă în tine, nu are ce să meargă prost. Venirea mea în Satu Mare a fost foarte pe scurt. Eram în vacanță în Cipru când am fost sunat de președintele de atunci și mai era o săptămână până începea campionatul. Am avut un meci amical pe repede înainte ca să cunosc echipa și după am dat drumul la treabă. Am avut și puțină șansă deoarece s-au retras niște echipe și s-a amânat începutul campionatului cu încă o săptămână. Mi-a fost ușor să mă acomodez deoarece am crescut în zona Ardealului, părinții și bunicii mei știau să vorbească maghiară și oamenii de care eram înconjurat acolo erau oameni frumoși.

– Ne poți spune dacă ai rămas cu vreo amintire plăcută din perioada petrecută aici?

– Am multe amintiri plăcute din Satu Mare și am foarte mulți prieteni în Satu Mare și țin legătura cu ei. Chiar îmi doresc să ajung la Satu Mare câteva zile ca să pot să îmi revăd prietenii. Ca amintiri plăcute pot menționa rezultatele cu Sepsi, cu UTA cu Foresta Suceava, echipa foarte experimentate, dar pe care le-am învins. A mai fost victoria cu Chindia sau cu Oradea când am câștigat prin golul lui Onicaș de la mijlocul terenului în minutul 96 cu doi oameni în minus.

– Dacă ai putea să schimbi rezultatul unui meci, care ar fi acela?

– As vrea să schimb rezultatul de la Snagov, echipă care era pe ultimul loc. Era prima etapă a returului pe un teren înghețat, iar noi veneam după 11 rezultate fără înfrângere și 6 meciuri fără gol primit. Am pierdut cu 4-0. Nici acum nu îmi pot explica acel rezultat.

– Ce părere ai despre proiectul Olimpia MCMXXI și despre implicarea suporterilor în viața echipei? Crezi că Voluntarii Olimpiști pot să readucă Olimpia pe scena fotbalistică fără implicarea autorităților locale?

– Eu cred că dacă va fi continuitate și perseverență cu siguranță se va ajunge unde se dorește. Am avut norocul să fiu implicat într-un astfel de proiect un an la Timișoara și știu ce înseamnă pentru suporteri să fie implicați în viața de zi cu zi a echipei. Trebuie găsiți niște oameni potenți financiar și știu că în Satu Mare există acele persoane. Am urmărit evoluția fotbalului din Satu Mare și știu cum stau lucrurile acolo. E de apreciat ce fac băieții ce se implică acolo. Sunt convins că dacă exista încredere și se vor face lucrurile pas cu pas, Olimpia va ajunge în foarte scurt timp în liga a II-a sau mai sus, indiferent de piedicile avute. Nu este absolut deloc imposibil. Este foarte realizabil acest proiect.

– Fotbalul de nivel județean este în pauză datorită pandemiei cu virusul SARS COV 2. Poți să le dai un sfat jucătorilor ? Ce ar trebui să facă ca să rămână concentrați și motivați ?

– Din punctual meu de vedere e simplu. E foarte important să îți păstrezi forma fizică cu alergări individuale sau de grup. Antrenamente cât mai multe cu mingea, alternate cu alergări ca să îți menții forma fizică și antrenamente de forță la sală. Dacă fac aceste lucruri și din punct de vedere mental vor fi foarte bine.  

– Olimpia împlinește anul acesta 100 de ani de la înființare. Vrei să le transmiți suporterilor sătmăreni un mesaj cu această ocazie ?

– Cu mare drag. Le transmit să aibă încredere în Oli și în acest proiect. Să fie alături și să ajute cum pot ei, prin implicare, echipa.

– Îți mulțumim pentru timpul acordat. Îți urăm succes în carieră și sperăm să ne vedem pe viitor ca adversari în teren dacă nu ca și colaboratori.

– Mulțumesc și eu și aștept invitație pentru sărbătoarea de 100 de ani. M-aș bucura să fiu alături de Olimpia la 100 de ani. 

Autor: Bogdan Chereji

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
Susține echipa noastră cu o donație.Donează!
+ +