Ce urmeaza?

E ușor să comentezi de pe margine, dar când cei implicați direct nu dau dovadă de transparență și nu găsesc soluții e posibil ca acestea să vină din afară. Citim aproape zilnic în presa sportivă sătmăreană despre dezastrul de la echipa noastră favorită, Olimpia, care de când a promovat în prima divizie o duce din ce în ce mai rău, fiind de două ori desființată și reînscrisă în ultimul moment în circuitul fotbalistic. Uneori apar zvonuri despre posibili investitori, dar apoi se spune că ei se retrag speriați de datoriile clubului. Se vorbește și de posibilitatea de a înființa o echipă nouă care să preia jucătorii și, după un timp, numele Olimpiei, pentru a se scăpa de datorii, însă un club nou ar fi mult mai vulnerabil la inevitabile eșecuri care i s-ar putea dovedi foarte repede fatale. Pe când istoria Olimpiei, alături de fani, pune presiune, salvatoare cel puțin temporar pentru club, pe cei care pot face ceva pentru ea, altfel era lăsată deja să moară.

Ce-ar fi de făcut pentru a asigura continuitatea Olimpiei? În primul rând cred că e nevoie de un bilanț clar, să se știe și anunțe exact ce datorii sunt, ce jucători sunt sub contract cu clubul și ce altceva mai posedă acesta. Apoi să se evalueze costurile necesare, întâi pentru retur, apoi și pentru viitorul campionat: de cât ar fi nevoie pentru a supraviețui în Liga a III-a, de cât pentru o poziție de mijloc în următorul campionat, de cât pentru a se lupta la anul la promovare, de cât pentru a fi aproape siguri de promovare în următorul sezon. Dacă nu se găsește un sponsor sau un investitor dispus și capabil să susțină singur echipa, să se încerce atragerea mai multor contribuitori cu sume mai mici, cărora să li se explice avantajele susținerii unei grupări sportive din punct de vedere fiscal și al imaginii. Nu cred că presa locală n-ar putea aloca gratuit puțin spațiu celor care susțin financiar echipa fanion a județului, iar pe site-ul www.fcolimpia.ro am putea de asemenea să le facem reclamă. Åži să se anunțe zilnic, sa la 2-3 zile ce sume există și în funcție de ele să se stabilească obiectivul echipei pentru la anul. Obligatoriu e însă ca acest campionat să fie dus la bun sfârșit, iar o clasare cât mai bună ar atrage mai mulți sponsori. Altă sursă de bani ar putea fi redirecționarea de către sătmăreni a celor 2% din impozite către Olimpia. Mai sunt și altele, iar cei în măsură să le aplice ar face bine să le identifice. Nu trebuie uitați juniorii, decât să aducem jucători din alte părți care la prima întârziere a unei plăți ar fi deja cu gândul la plecare mai bine mizăm pe sătmăreni, care ar fi și fani ai Olimpiei. O echipă bună de Liga a II-a formată aproape exclusiv din sătmăreni am mai avut, iar dacă se lucrează bine la juniori și se colaborează și cu Someșul nu văd de ce n-am avea iar.

Datoriile ar putea fi plătite eșalonat, din diversele venituri ale clubului: vânzarea de jucători, de materiale promoționale, de bilete,…, sau de către un investitor serios care să știe exact situația de la club. Poate că el e unul dintre tinerii care vin la meciuri sau evoluează pentru OLI în vreun campionat de juniori. Poate că abia peste 10 ani Olimpia va putea redeveni o echipă de bază în liga secundă, cu eventuale pretenții la promovare în divizia de elită. Dar până atunci e nevoie de continuitate, chiar la nivelul Ligii a III-a. Soluții de supraviețuire sunt, trebuie doar aplicate. Åži, cum spuneam, e nevoie de transparență, să se știe exact care sunt necesitățile, datoriile și activele.

Åži să nu uităm de returul care va începe în curând. Pentru a se evita problemele  din tur ar trebui începută pregătirea lui  cât mai devreme. Să fie (re)aduși la echipă cei pe care s-ar putea conta, plus alți jucători din județ dispuși să joace pentru Olimpia și să se înceapă treaba, iar în paralel cei din conducere să se ocupe de cele enumerate mai sus, sau de alte variante care ar putea aduce stabilitate și continuitate Olimpiei.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!
Susține echipa noastră cu o donație.Donează!
+ +