
Despre suporterul sătmărean
Acest articol s-a născut citind mai multe păreri ale sătmărenilor de pe site-urile de socializare, păreri care sunau cam așa, “Olimpia în acest moment nu există”, “Olimpia trebuie să fie cel puțin o echipă de liga a II-a cum era pe vremuri”, “ar trebui să vină și să se implice investitorul X să avem o echipă în liga a II-a”, “pe stadionul din Satu Mare nu va mai fi niciodată ce a fost” etc.
Pornind de la aceste afirmații haideți să o luăm mai din urmă, pentru că observăm că suporterul sătmărean trăiește din trecut, din amintiri. Olimpia Satu Mare a jucat ultima dată în Liga I în sezonul 98/99, atunci echipa era finanțată de domnul Mircea Govor. În acea perioadă, Olimpia era o echipă bună de liga a II-a, care termina sezoanele pe unul din primele patru locuri reușind chiar să și promoveze, așa cum am spus, în Liga I. Toate bune și frumoase până aici. A venit însă momentul în care domnul Govor nu a mai putut finanța echipa fanion a orașului și s-a retras de la club, lăsând pe umerii domnului Catrinel Raț echipa. Știm foarte bine cum s-a terminat această poveste si îmi aduc și acum aminte pozele din presa locală când domnul Raț mergea să se căciulească la primărie pentru a obține bani pentru Olimpia. Însă primăriei nu i-a păsat de acest brand al orașului Satu Mare, echipa s-a desființat iar județul Satu Mare, repet, județul Satu Mare, nu a avut nici măcar o echipă cel puțin la nivel de liga a III-a pe scena fotbalului românesc câțiva ani buni de zile.
Nu spun că sportul ar trebui să fie ceva prioritar în județ în condițiile în care sunt alte lucruri probabil mai importante de făcut, însă aș avea și eu o întrebare pentru cei care vă lamentați fără a face nimic, puteți să-mi dați numele și localizarea unei baze sportive în acest județ unde sportivii sătmăreni pot să se pregătească atât vara cât și iarna pentru a obține performanțele pe care vi le doriți de la un anumit sport? Și ar mai fi una, puteți să-mi dați numele unui stadion sau săli polivalente care există în județul nostru care oferă condiții decente spectatorilor care vin sa urmărească o întrecere sportiva? Va pun aceste întrebări căci în opinia mea de aici ar trebui să pornească proiectele sportive sănătoase si nu de la amăgirile provocate de finanțarea unor echipe care mai apoi în câțiva ani mor iar banii investiți au fost aruncați în van.
Continuând mai departe cu subiectul Olimpia, am fost foarte entuziasmat când primăria a fost de partea proiectului Olimpia 2010, un proiect 100% sătmărean, făcut de sătmăreni cu sătmăreni pentru sătmăreni. Totul a fost bine și frumos până în momentul când au apărut oameni din exterior la club și până au apărut datoriile, iar de aici știm bine cum s-a terminat povestea. din nou primăria a fost cea căreia nu i-a mai păsat de brandul Olimpia.
A fost momentul când o mână de suporteri văzând în ce direcție o ia proiectul respectiv a înființat asociația Voluntari Olimpiști iar mai apoi echipa Club Sportiv Suporter Club Olimpia MCMXXI Satu Mare. Ideea lor care a stat în spate a fost ca nimeni vreodată sa nu își mai bată joc de brandul Sătmarului, Olimpia, brand de care se simțeau reprezentați, brand pentru care unii dintre ei și-au petrecut timp din viața, pe ploaie, vânt, ninsoare, arșiță, făcând chiar deplasări în alte orașe, brand care pentru alții era singura distracție de care se bucurau pe parcursul săptămânii. Tot cei care au pus bazele echipei Olimpia MCMXXI erau conștienți ca nu se vor putea vreodată bate cu banii pe care primăria i-ar da pentru a finanța un club de fotbal, dar și-au propus ca echipa lor să nu mai fie batjocura nimănui și ca această echipă să se întindă atât cât îi este plapuma când vine vorba de bani, acceptându-i pe toți cei care vor sa se implice atât cât pot pentru a ajuta la clădirea unui CLUB CURAT înainte de toate, mergând pe ideea mai bine mai puțin de la mai mulți decât mult de la o singură persoană.
Și proiectul Voluntarilor Olimpiști a început bine de la zero, echipa a fost înscrisă în liga a V-a, pe care după primul sezon a câștigat-o obținând promovarea în liga a IV-a. Tot în primul sezon, echipa a câștigat Cupa României la nivel de județ, deci cu alte cuvinte a câștigat tot ce se putea câștiga în primul sezon. Apoi a participat în două tururi ale Cupei României la nivel național. În al doilea sezon, Olimpia ocupa locul doi în liga a IV-a când pandemia provocată de noul coronavirus a pus capăt întrecerilor sportive la nivel de județ. Deci iată că loc de performanțe există, chiar dacă suporterii care au înființat echipa erau începători în ce privește organizarea meciurilor, cât și în administrarea unui club de fotbal, lucruri pe care le-au învățat și le învață în continuare.
Așa că dacă ești sătmărean și îți place fotbalul vino alături de noi și susține echipa și brandul local Olimpia. Știai ca pe vremuri când orașul Satu Mare conta în industria României, când fabrici precum Unio și Electrolux (fostul 23 August și mai apoi Samus) funcționau la capacitate maximă, din salariul muncitorilor era reținut 1 leu pentru echipa orașului? Noi nu îți cerem nici măcar atât, îți cerem doar 5 minute sa completezi declarația 230 prin care 2% din impozitul pe veniturile tale vor fi redirecționate către clubul nostru.
Nu sta deoparte! Implică-te! Vino alături de Olimpia!
Autor: Ciprian Corondan