Ce înseamnă performanța?
După cum ați putut vedea din titlul, acest articol vine ca o întrebare adresată “microbiștilor” români. Câți dintre noi ne-am întrebat vreodată ce înseamnă performanța în fotbal?
Consider că este important să știm cum să răspundem la această întrebare deoarece de aici trebuie să pornim mai departe în a ne crea așteptările legate de o echipă. Bineînțeles, răspunsul la această întrebare este în cea mai mare parte subiectivă, dar cred că putem fi destul de obiectivi dacă ne gândim ce NU este performanța.
Ce nu este performanța?
Nu este o performanță să câștigi un campionat când ai un buget de 3-4-10 ori mai mare decât restul echipelor. Când ai un buget cu mult mai mare decât al celorlalte echipe, este foarte ușor să aduci cei mai buni jucători posibili la nivelul la care joacă echipa, deoarece le poți da salarii sau prime mult mai mari, ceea ce restul echipelor nu își permit. De asemenea, poți avea un lot mult mai mare, care îți dă șansa să faci o rotație în primul 11 atunci când situația o cere. Ba chiar trebuie să fii foarte incompetent s-o dai în bară dacă ești într-o astfel de situație.
Nu este o performanță dacă o echipă o duce bine datorită arbitrajelor favorabile, indiferent că e vorba de greșelile sincere ale arbitrilor sau ceva mult mai rău. Faulturile, offside-urile, penalty-urile, hențurile și alte evenimente din joc acordate prea ușor, părtinitor, prea devreme sau prea târziu sau dacă nu sunt acordate, toate afectează modul în care se poate desfășura o partidă. Poate un fundaș trebuia eliminat, poate un gol nu a fost acordat deși atacantul nu era în offside, poate jucătorii celeilalte echipe joacă dur și nu sunt penalizați cu cartonașe galbene.
Nu este o performanță ca o echipă să promoveze sau să urce în clasament repede, dar acumulând datorii între timp și să ajungă în prag de faliment doar în câțiva ani. Am văzut multe astfel de echipe în fotbalul românesc, echipe finanțate de cele mai multe ori din bani publici, să promoveze consecutiv, să aibă 2-3 sezoane bune și după aceea să ajungă la faliment. Orașul, suporterii, jucătorii sau stafful echipei nu rămân cu nimic bun de pe urma acestor mici succese temporare. Orașul și suporterii vor rămâne cu un gust amar în urma experienței; jucătorii și stafful ajung până la urmă fără un loc de muncă și fără venit, plus, foarte probabil cu o reputație pătată.
De asemenea, un club poate face performanță și fără să se lupte pentru titlu sau promovare în fiecare an, dar să trecem la lucrurile pozitive.
Ce înseamnă performanța?
Performanța este, în primul rând, un club care să reziste peste ani. Poate că nu este la cel mai înalt nivel fotbalistic, dar e mereu acolo pentru iubitorii de fotbal care vor să vadă un meci, să se relaxeze cu prietenii, să uite de griji măcar pentru cele 90 de minute ale unui meci.
Un club performant este un club care nu își pune în pericol existența încercând să facă ceva ce este dincolo de posibilitățile lui, “nu se întinde mai mult decât îi este plapuma”. Stabilitatea și siguranța clubului fiind printre cele mai importante deziderate.
Performanță este și lansarea în fotbal al unor tineri care, în timp, să ajute clubul să se dezvolte, să promoveze, să ajungă mare, sau ca jucătorul însuși să ajungă la un nivel foarte înalt. De asemenea, faptul că oferă oportunitatea, un loc unde copiii din oraș să poată învăța fotbal, să lege prietenii este un lucru pozitiv, un beneficiu adus orașului.
Trecând la un nivel foarte înalt, un club performant este unul care reprezintă orașul în țară și în străinătate, este un brand. Să aducă beneficii economiei locale, atrăgând turiști care să își cheltuie banii în oraș sau chiar clubul în sine să ofere facilități comunității. Aici putem da ca exemplu clubul Everton care are propriul campus în orașul Liverpool.
Însă, probabil cel mai important, performanța este producerea unor sentimente și amintiri pozitive suporterilor, despre care să se vorbească din generație în generație, din tată în fiu.
Autor: Maximilian Bute